Quick Contact

Prof. Dr. Zulkornain Yusop

Penasihat
CEO & Presiden Putra Business School

Experience & Activities

Dr. Zulkornain Yusop adalah Profesor dan bekas dekan di Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, Universiti Putra Malaysia. Pengkhususannya adalah Ekonomi Antarabangsa, pelaburan langsung asing (FDI) dan aliran modal. Dia dilantik sebagai perunding untuk pelbagai projek termasuk Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani iaitu Imbangan Perdagangan makanan. Dari segi penerbitan, Zulkornain telah menerbitkan banyak artikel jurnal, bab dalam buku dan prosiding dalam bidang Ekonomi Antarabangsa.

Artikel jurnalnya diterbitkan dalam jurnal terkemuka seperti International Journal of Business and Society, Journal of International Food and Agribusiness Marketing, World Review of Entrepreneurship, Management and Sustainable Development, Journal of Accounting and Finance, PERTANIKA, The Singapore Economic Review, The ICFAI Jurnal Ekonomi Monetari, Jurnal Ekonomi Gunaan ICFAI, Jurnal Ekonomi Asia Pasifik dan Huruf Ekonomi Gunaan. Lebih daripada 75 pelajar pascasiswazah telah lulus di bawah pengawasannya (penyelia utama) yang merangkumi PhD, Sarjana Sains, Sarjana Ekonomi dan pelajar MBA. Pencapaian akademik yang mengagumkan, Zulkornain telah disenaraikan di bawah pengiktirafan yang terkenal di dunia mengenai WHO IS WHO sejak 2006.

Dia juga disenaraikan dalam INTELEKTUAL LUAR BIASA TAHUN 21 oleh Pusat Biografi Antarabangsa (IBC), Cambridge, England. Beliau berkhidmat sebagai Profesor Pelawat di Universiti AlFaisal – Prince Sultan College of Tourism and Business, Jeddah Arab Saudi dari Oktober 2010 hingga Mac 2013.